• שולחן עגול בפקולטה לפיזיקה בטכניון
  • אנשי הפקולטה לפזיקה בטכניון 1965
  • קבוצת דוקטורנטים לפיזיקה 1957
  • פרופ' אופנהיים
  • עבודה עם לייזר בפקולטה לפיזיקה בטכניון שנת 1966
  • פרופ' הירש מסביר על לוח כיתה
  • הסטודנטים של פרופ' הירש בתמונה קבוצתית
  • סטודנטים לתארים גבוהים בפקולטה לפיזיקה בטכניון 1972

במשך 30 השנים הראשונות לקיומו לא היו לטכניון מחלקות מדעיות נפרדות. כשהמוסד פתח את שעריו ב-1924 תוכנית הלימודים הראשונה הייתה רק בהנדסה אזרחית וארכיטקטורה. החינוך הבסיסי בפיזיקה נחשב חשוב ולכן נכלל בתכניות הלימודים, מיד עם היווסד הטכניון. מעניין שהויכוח הסוער האם ללמד בעברית או בגרמנית פסח על הלימודים במדעים הבסיסיים, והקורסים במתמטיקה ופיזיקה ניתנו רק בעברית. פרופ' אהרון צ'רניאבסקי (Aharon Tcherniavsky), בעל המבט הרציני בתמונה, לקח על עצמו את האחריות הבלעדית ללמד פיזיקה את כל הסטודנטים בטכניון. צ'רניאבסקי (1887-1966) היה מרצה באוניברסיטה של ז'נבה לפני שעלה לארץ-ישראל (פלסטינה). הוא חילק את זמנו בין בית הספר הריאלי והטכניון שהיו ממוקמים במרחק של כ- 100 מטר זה מזה, באותה שכונה בחיפה - הדר הכרמל.

באותם ימים קיומו של הטכניון הוטל בספק. לעתים קרובות לא שולם שכרם של המרצים. מותרות כמו ציודיהושע זק מלמד מכניקה קלאסית בשנת 1967Yehoshua Zak teaching classical mechanics in 1967 מעבדה הושגו רק בזכות תרומות. מאקס הקר (Max Hecker),המנהל הראשון של הטכניון, הצליח לשכנע את כמה חברים הקשורים למאקס קוחל (Max Kohl) המפעל המדעי של ציוד צ'מניץ (Chemnitz) בגרמניה לעזור בעניין הזה על מנת להקים לבסוף את המעבדה לסטודנטים. הצילום של מעבדה נעשה בשנת 1938. הצוות הטכני טיפל בציוד בתשומת לב רבה, וכך מספר הפרטים המקוריים האלו,הנושאים את תו היצור של מאקס קוחל, משמשים עדיין להדגמה בכיתות - ללא ספק הם ידעו איך לבנות ציוד טוב באותם ימים.

אחרי מלחמת העצמאות בשנת 1948, הטכניון החל בשלב של התרחבות תחת הנהגתו של נשיא הטכניון רב-אלוף במילואים יעקוב דורי, שעזב את תפקידו כרמטכ"ל הראשון של צה"ל. בשנת 1952 הוקמה הפקולטה למדעים כחלק מתוכנית ההרחבה של המוסד. המחלקה לפיזיקה הוקמה כחלק מהפקולטה. ראש המחלקה הראשון של פיזיקה היה פרופסור נתן רוזן, המשתלם האחרון של אינשטיין. בין יתר מאמריו, הוא היה גם אחד מהמחברים של המחקר המפורסם שנקרא תופעת אינשטיין-פודולסקי-רוזן, שבו נחקרו את היסודות הבסיסיים של תורת הפיזיקה הקוונטית. לפרופסור רוזן נתנה יד חופשית בגיוס חברי סגל לפקולטה. מספר אנשים כגון דוד בוהם הצטרפו לאחר שעזבו את ארה"ב בעידן של מקארתי. בטכניון פגש בוהם את הסטודנט הצעיר יקיר אהרונוב. יחד הם הגו את מה שמוכר עתה כ-תופעת בוהם-אהרונוב;(Bohm – Aharonov effect).

הצטרפו גם מספר בוגרים מהאוניברסיטה העברית: אשר פרס (Asher Peres) - בעתיד פרופסור מחקר, עבר מהפקולטה להנדסת מכונות, שם היה משתלם. קבוצה של ששת הסטודנטים הראשונים סיימה את לימודיה בשנת 1956. באותה שנה היה דיקן הפקולטה פרופסור קורט סיטה – (Kurt Sitte), יליד צ'כוסלובקיה, מדען בעל שם עולמי בתחום הקרניים הקוסמיות. בשנת 1960, הוגש נגד סיטה כתב אישום על ניסיון לפגוע בביטחון המדינה. בעקבות הרשעתו עזב סיטה את הארץ. פרטי פרשה זו לא היו ברורים עד תומם. עם זאת, מקרה זה כמעט לא השפיע על המחלקה.

בשנת 1958 המחלקה לפיזיקה עברה מה"צריף הירוק" הממוקם צמוד לבניין הישן של הטכניון שבהדר לקמפוס החדש בנווה שאנן. נוסד המכון לפיסיקה על שם אינשטיין המוצג כאן. המכון לפיסיקה על שם אינשטיין כולל גם אגף מיוחד לפיזיקה ניסויית שנתרם על ידי אריק לידוב. לידוב הזמין כמה חוקרים צעירים להתמחות בפיזיקה ניסויית של מוליכים למחצה, באותה עת תחום שזה עתה החל להחקר, בחברה שלו בקליפורניה "International Rectifier Corporation".לאחר חזרתם ארצה ייסדו חוקרים אלה תוכנית מחקר בשטח המוליכים-למחצה אשר נמשכת עד היום. המחלקה לפיזיקה שינתה את מעמדה והפכה לפקולטה לפיזיקה ב-1962.

תרומה חשובה מאוד למחקר הניסויי בפיזיקה באה כתוצאה מיסודו של המכון למצב מוצק על-שם רוזן ב-1976. בצוות של המכון היו חוקרים מן הפקולטות של פיזיקה, הנדסת חשמל, הנדסת כימיה וחומרים. תוכניות מחקר משותפות ומעבדות המצוידות בציוד החדשני ביותר נפתחו בתחומים של מוליכים למחצה, מחקר פני-השטח, מיקרואלקטרוניקה וכדומה. 30 שנה לאחר מכן המכון ממשיך לשאת בעול המחקר באיכות גבוהה בתחומים הללו.

לקראת סוף שנות ה-90 מצאה הפקולטה את עצמה בבעיה קשה עקב מחסור במקום למשרדים ולמעבדות. כל חבר סגל חדש שהצטרף לפקולטה עורר "משחק כסאות מוסיקליים" ארוך של חילופי משרדים. כמעט 50 שנה אחרי תרומת הכסף לבנין הראשון, אריק לידוב (Eric Lidow) הוביל את המאמץ להקים את האגף החדש Lidow Complex, שנחנך רשמית ב-2004. בגיל 92 אריק לידוב נכח בטקס חנוכת האגף עם בני משפחתו. בתמונה המשפחה מוצגת בכניסה הראשית החדשה לקומפלקס של לידוב, ביתה של הפקולטה לפיזיקה כיום.

התוספת האחרונה של הפקולטה הוא המכון לפיזיקה תיאורטית על שם לווינר שהוקם ב-2006. המכון הוא הפתח שלנו לעולם הגדול. הוא נותן חסות לסדרה של הרצאות מצוינות על ידי מרצים בכירים מכל רחבי העולם (Distinguished Lecture Series), מהמדעים המובילים וגם תומך בכל ההרצאות מסדרת "סדנת מחקר בפיזיקה". הוא מציע למשתלמים מבט והצצה לנעשה בעולם הגדול וכן מציג את המחקרים שנעשו בתוך הפקולטה לחוקרים מבקרים. ללא ספק פעילותו של המכון תמשיך לסייע בפיתוח הפקולטה כמרכז מחקר בינלאומי מוכר.

הפקולטה לפיזיקה של היום מנהלת את תוכניות מחקר חיוניות בכל התחומים המרכזיים של הפיזיקה, כולל: אסטרופיזיקה, פיזיקה של אנרגיות גבוהות, פיזיקה של חומר מעובה (Condensed Matter Physics), וביופיזיקה. כמו בימי צ'רניאבסקי, הפקולטה לפיזיקה ממשיכה להיות אחראית על הוראת הפיזיקה לכל הסטודנטים בטכניון. תכנית של 3 שנים לתואר "בוגר" ( BSc.) בפיזיקה נשארה אבן הפינה בלימודים לתואר ראשון. במשך העשור האחרון, הבין צוות ההוראה שיש חשיבות הולכת וגדלה ללימודים בין- תחומיים. הם ניצלו את היתרון שיש להם בעובדה שהם חלק מבית הספר להנדסה המוביל בישראל, והקימו תכניות משולבות עם צוות המרצים של הנדסה. היום יותר מחמישים אחוז מהסטודנטים לתואר ראשון שלנו לומדים לתואר כפול ב: פיזיקה והנדסת חשמל, פיזיקה והנדסת חומרים, פיזיקה ומתמטיקה, פיזיקה ומדעי מחשב. תוכניות אלו הן מהמוצלחות ביותר בישראל, והן מושכות את הסטודנטים הטובים ביותר בארץ. בסך הכול כ-600 סטודנטים רשומים לתוכנית לתואר ראשון, ו-150 בתוכניות לתואר שני Msc., ושלישי PhD. אפשר למצוא את הבוגרים שלנו בכל הדרגות ובכל תחומי האקדמיה והתעשייה.

*נכתב ע"י פרופ' פולטורק אמיל (2007) במקור באנגלית ומבוסס בין השאר על ספרו של קרל אלפרט "טכניון"

 

 

  

ראשי היחידה האקדמית – הפקולטה לפיזיקה

ראשי היחידה לפיזיקה לאורך השנים

 

 

מסמכים היסטוריים

"פרופ' אשר פרס יוצא למילואים..."

דו"חות וועדות המנויים - 3 ליולי 1956

"כאשר נשיא הטכניון ביקש טלפון עבור פרופ' נתן רוזן"

הסגל האקדמי בשנת 1970/71

תכנית הלימודים לשנת תשל"א

עלון הפקולטה לפיזיקה 1970

פרופ' נתן רוזן - הרצאות מוקלטות מתוך קורס "יחסות כללית"

 

 

  

תמונות מחזור

תמונה תפתח בגודל מלא בלחיצה עליה