research bits

מלמעלה למטה: שיגור מוצלח לאדליס-סמסון, צפייה בשיגור, יורם רוזן ראש מכון אשר לחקר החלל.

ביום שני 22.03.21, שוגר בהצלחה לחלל להק לווינים אוטונומי במסגרת פרויקט "אדליס-סמסון".

בראש הפרויקט עומד פרפסור פיני גורפיל ממכון אשר לחקר החלל ASRI, מכון משותף לפקולטה לפיזיקה ולפקולטה לאוירונוטיקה בטכניון בראשות יורם רוזן מהפקולטה לפיזיקה. בפרויקט זה להק הלוויינים הזעירים ינוע בחלל בטיסת מבנה אוטונומית בגובה 600 ק"מ מעל פני הקרקע ויאתרו, בדיוק גבוה, אותות על כדור הארץ. האותות ישודרו למרכז בקרת-משימה מיוחד שנבנה במכון אשר. השיגור הראשון של שלושה לוויינים ישראלים בעת ובעונה אחת.


את המשימה יזם אהוד בכר מן הפקולטה לפיזיקה, ב-2011 כאשר ניהל את מכון אשר. בזמנו, גויס צוות טכני למכון, ונוסד שיתוף הפעולה האסטרטגי עם תעשיה אווירית - מפעל חלל שבנו את ה bus של הלווין, עם רפאל שתכננו ובנו את מערכת ההנעה, ועם אלתא, שסיפקו את מטעד הגאו-לוקציה. גויסה גם קבוצת הנדסת תוכנה מאורט בראודה, בראשותו של אלכס פריד, האמון עד היום על התוכנה המוטסת והקרקעית.

 

בעזרתם הנלהבת של המנל״מ דאז עודד שמואלי, ושל נשיא הטכניון גויס כל התקציב לפרויקט, כמו גם מימון חלקי מסוכנות החלל הישראלי. את בניית הלווינים מאז ועד היום מוביל מהנדס המערכת אבנר קידר עם הצוות הטכני הנרחב והמקצועי במכון.
בתחילת 2015, ולאחר השלמת התכן הראשוני העביר אהוד את הנהלת המכון לפיני גורפיל מהפקולטה לאווירונאוטיקה, שהביא אותה לסיום ולשיגור המוצלח ב 22.3.2021.

 

"פרויקט 'אדליס-סמסון' הוא דוגמה נפלאה ומרגשת לשילוב מוצלח בין מדע לטכנולוגיה ולתרגום של רעיונות חדשניים לכדי מערכות אפקטיביות התורמות לאנושות," אמר נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון. "פריצות דרך מדעיות וטכנולוגיות מצריכות כיום מחקר רב-תחומי ושיתוף פעולה הדוק בין האקדמיה לתעשייה, ואלה המרכיבים שהובילו את הפרויקט אל היום החשוב הזה. זהו רגע מרגש ומכונן לטכניון ולמדינת ישראל."

 

לקריאת הכתבה המלאה באתר הטכניון:
https://www.technion.ac.il/2021/03/%d7%94%d7%98%d7%9b%d7%a0%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%97%d7%96%d7%a8-%d7%9c%d7%97%d7%9c%d7%9c/

לצפיה בהקלטת שידור השיגור: https://www.youtube.com/watch?v=GREwspcOspM