Accessibility Tools

Skip to main content
גלאי ATLAS

מעבר למודל הסטנדרטי – המסע מתחדש

יולי 07, 2022

אחרי תקופה ארוכה של שיפורים חוזר מאיץ החלקיקים Large Hadron Collider (LHC) ב CERN לפעילות

בחיפוש אחר "הפיזיקה החדשה שמעבר למודל הסטנדרטי". בפיתוח הגלאים של מאיץ החלקיקים בז'נבה מעורבים חוקרים ישראלים רבים ובהם חוקרי הפקולטה לפיזיקה בטכניון פרופ' שלומית טרם, פרופ' יורם רוזן וד"ר אנריקה קחומוביץ.
לרגל חידוש פעילותו של מאיץ החלקיקים LHC ראיין כתב הארץ כמה מהחוקרים הישראלים המובילים בפרויקט ובהם פרופ' יורם רוזן, שהסביר את משמעותם המחקרית של השיפורים החדשים במאיץ.

LHC הוא מאיץ פרוטונים – חלקיקי אטום המימן – שבו מואצים הפרוטונים בשני כיוונים מנוגדים במטרה לייצר התנגשויות ביניהם וכך לגרום להיווצרות חלקיקים כבדים. שידרוג המאיץ בשנים האחרונות מגביר את כמות הפרוטונים בכל אלומה וכך מגדיל את הסיכוי להתנגשות וליצירת חלקיקים כבדים.

לדברי יורם רוזן, "תחשוב על שני ילדים שמחזיקים ביד חופן חול וזורקים אותו אחד לכיוון השני. יש המון גרגירים, ורק חלק קטן מהם נתקל בגרגיר מהצד השני. מה שעשינו בשדרוג הנוכחי הוא לצופף את הגרגירים. הפרוטונים בכל אלומה הרבה יותר מרוכזים עכשיו, וכך יהיו הרבה יותר התנגשויות."

אירוע חשוב זה מתרחש בדיוק עשר שנים אחרי גילויו של חלקיק היגס ב-4 ביולי 2012 – אירוע שהוביל להענקת פרס נובל בפיזיקה (2013) לפרופ' פיטר היגס ולפרופ' פרנסואה אנגלר.

 

לכתבה באתר הארץ לחצו כאן.

 

באדיבות דוברות הטכניון