Accessibility Tools

Skip to main content

ראיון עם ד"ר יוסף זינאתי | בוגר הפקולטה וחוקר סופרנובות

יוני 07, 2021

יוסף זינאתי קיבל לפני שבועיים תואר דוקטור מהטכניון על מחקר בתחום הסופרנובות בהנחיית פרופ' חגי פרץ. בטקס שהתקיים בקמפוס הטכניון הוא צפה ממקום מושבו באוניברסיטת ג'ונס הופקינס בבלטימור ארה"ב, שם הוא שוהה ללימודי הפוסט-דוקטורט. הדוקטורט של יוסף שכותרתו "Mechanisms for Thermonuclear Stellar Explosions and the Origin of Type Ia Supernovae" עסק בחקר הפיזיקה ומנגנון היווצרותן של סופרנובות מפיצוצים תרמו-גרעיניים של ננסים לבנים, שמייצרות חלק ניכר מהיסודות ביקום (מלבד מימן והליום). סופרנובות אלה מהוות כלי תצפיתי יעיל למדידת תכונותיו היסודיות של היקום ושל אופן התפשטותו ולכן מעסיקות חוקרים רבים המנסים להבין בין השאר כיצד הן נוצרו.

 

יוסף חתום על 10 מאמרים במסגרת הדוקטורט, בחלקם כמחבר ראשי, אחד מהם יתפרסם בקרוב בכתב העת היוקרתי Physical Review Letters. חמישה מהמאמרים עוסקים בשלהי חייהם של כוכבים קלים - כוכבים שמסתם ההתחלתית פחותה מ-8 פעמים מסת השמש. לדבריו, "כוכבים אלה אמורים לסיים את חייהם כסופרנובה מסוג Ia, המתוארת על ידי מנגנון פיצוץ של בריחה תרמו-גרעינית (thermonuclear runaway supernovae). בתהליך זה מתלקח הכוכב במהירות ונוצרות אנרגיה עצומה מאוד וכמות רבה של ניקל 56 (Ni56). הדעיכה הרדיואקטיבית של ניקל היא הסיבה לבהירות הרבה של הכוכב המתפוצץ."

 

את הפוסט-דוקטורט הוא עושה בימים אלו באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, שם הוא חוקר היווצרות אלמנטים כבדים (r-process) ממיזוג של שני כוכבי נויטורנים וחורים שחורים. לשמחתו הוא זכה בשני פרסים התומכים בו בפוסט דוקטורט – פרס-מלגה של האוניברסיטה (JHU postdoc fellow) ופרס של ות"ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב) לפוסט-דוקטורנטים מהמגזרים הלא יהודיים. זינאתי הוא הדרוזי הראשון שהשלים תואר דוקטור בפיזיקה בטכניון והוא מייחל לצעירים נוספים מהמגזר הדרוזי והערבי שישתלבו במחקר בטכניון בכל תחום מדעי-הנדסי.

 

לקריאת הכתבה המלאה בקרו באתר הטכניון.

הידיעה באדיבות דוברות הטכניון